Lat14 Restaurant Conversion - Golden Valley, Minnesota

A former chain restaurant transformed into a vibrant dining destination

Lat14 Asian Eatery is a new restaurant inspired by the diverse Southeast Asian cuisine found along latitude 14. Housed in a 1970s-built former chain restaurant building, the space required a full renovation to give it a sleek, fresh look. The owner selected Shea Design and VAA was retained to provide structural engineering including exterior upgrades and interior modifications.

Our Approach

Due to under-designed interior conditions and a lack of existing drawings, the design team made multiple site trips to verify structural components, adapting to existing conditions during construction.

Interior design work included modifying existing wood roof trusses from bottom-bearing to top-bearing trusses, as well as removing an interior steel beam and raising it two feet to create an open and inviting dining room with a view of the new exhibition kitchen. Modifications were also made to meet current code requirements.

To refresh the restaurant’s exterior, VAA’s structural design team added exterior elevations to the building and raised parapets that frame the opening near the entryway to create a unique boxed-out entrance. A patio was added for seasonal seating as well as a wooden pergola that creates a private feel despite the restaurant’s location near a busy divided highway.

Results

From the distinctive exterior to the spacious interior, the new space offers guests a memorable dining experience. The vibrant food and cultures that inspired Lat14 are reflected in the remodeled restaurant’s warm, modern setting. A window-lined, 25-seat private dining room accommodates larger gatherings, while the main dining space features a communal chef’s table and granite-topped bar.


Interested in more of our work in the hospitality industry? Check out the Disney Springs The BOATHOUSE® project.